"Ismerkedés a selyemfestéssel - kezdő", kétnapos selyemfestés tanfolyam!

 

A selyemfestés nem olyan népszerű és reklámozott mint például a jobbagyféltekés rajzolás, vagy a festészet különböző ágai, mégis  úgy gondolom kiváló kikapcsolódást és nagyon nagy élményt jelent minden résztvevő számára!
Nem csak az a nagyszerű, hogy két nap alatt milyen sokat megtudsz a selyemfestésről, hanem mindezt a tudást egy olyan közösségben teszed, aminek résztvevői nagyon hasonlóak hozzád még akkor is, ha az élet különböző területeiről érkeztek a tanfolyamra!

Ami nem is igazán tanfolyam! Hiszen a cél nem csupán az információk átadása, hanem egy kellemes hétvége eltöltése úgy, hogy - nem mellékesen - a végén profi kendőt vagy mandalát fogsz tudni készíteni!

... és olyan dolgok merülnek fel benned, amik azelőtt biztosan nem pl.: azon gondolkozol hazafelé menet, hogy mi lett volna ha egy kicsivel több sót tettél volna a sáladra ...!

És a lényeg valahol itt van!

Hirtelen mással is kezdesz el foglalkozni, nem csak a régen megszokott otthoni vagy munkahelyi körforgással, hanem a tanfolyam elvégzése után valami más is foglalkoztatja a jobbagyféltekédet (!), valami ami kreatívabbá tesz, amitől szebb lehet az életed!

 

Rácsodálkozol, hogy eddig nem foglalkoztál a színekkel, pedig egy szép színes kiegészítő sál vagy kendő a nyakadban vidámabbá teheti a napodat!
A selyemfestészetben könnyű rátalálni a vidámságra, mert az egész arról szól, hogy vidáman, közösségben szebbé tegyük sajátmagunk és környezetünk életét!

Ha ez sikerül, a többi már csak ráadás!


A különbség! 

A rajzolással és festészettel szemben nagy előnye a selyemfestészetnek, hogy mindamellett hogy esztétikai élményt szerezhetsz családtagjaidnak, barátaidnak, valódi használati tárgyakat is képes leszel készíteni a tanfolyam végére mint pl. selyemsál, selyemkendő, hajráf, illatos zacskó, szemüvegtartó, párnahuzat, ruha és még nagyon sok mást is. Ezek a tárgyak ajándéknak is kiválóak!

Ami hasonló! 

A többi képzőművészeti ághoz hasonlóan a selyemfestés tanfolyamon is megismerkedsz a színekkel - egy színelmélet keretein belül - és persze az eszközökkel és a felhasznált anyagokkal!
Fontos, hogy csak a megfelelő technikai tudás birtokában leszel képesek mindenkinek tetsző vagy akár művészeti értéket is képviselő sálakat, kendőket és egyéb selyemfestészeti alkotásokat létrehozni.
A kezdő tanfolyamnak a technikai tudásmegszerzése nagyon fontos feladata. A kreatív gondolkodás, a saját forma és színhasználat persze már itt is előtérbe kerül, de lehetőleg úgy hogy, ne szorítsa háttérbe a technikai tudás megszerzésének lehetőségét.

A tanfolyam során mindenki maga választhat színeket és mintákat a munkájához, de amennyiben nincs konkrét elképzelése segítek előre elkészített mintákból választani. Mivel két egyforma sál vagy kendő még nem készült, így sokszor magam is várakozással nézem az elkészült munkákat! 

 

Selyemfestés tanfolyam 1. nap - reggel 9.00

A helyszín a Gold Irodaház - Forgách utcai épülete - a Metro Forgách utcai megállójától 300m-re. Kellemes környezet és tisztaság vár minket. Ingyenes parkolás az irodaház udvarán, a reggelit pedig teakonyhán fogyaszthatják el a korábban jövők.
 


Elérhetőség

 

Az asztalokon előkészítve az eszközök csak arra várnak, hogy kézbe vegyük őket és alkossunk velük valami szépet!

 

                  

 


Egy kis bevezetőben elmesélem a selyemfestés történetét valamint azt, hogy hogyan változott az ősi kínai művészet a XXI. századig és milyen technikák jelentek meg az új modern eszközök használatával.
Elsőként kipróbáljuk hogy a selyemfesték miképpen viselkedik száraz és vizes környezetben, mire jó a kontúr és mire kell nagyon odafigyelni, valamint a só rejtelmeire is fényt derítünk!

 


 

Ez a festés egészen ebédidőig eltart, de nagyon fontos tapasztalatokkal leszünk gazdagabbak, hiszen most kicsiben tesztelhetjük a selyem és a festék viselkedését!
Most még ronthatunk, később már ezt nem tehetjük "büntetlenül".

Selyemfestés tanfolyam 1. nap - 13.00  

Ebéd közben természetesen szemrevételezzük és kielemezzük egymás munkáját, mindenkinek segítek mire figyeljen oda és mi az ami jól sikerült!

Ezek már azok a pillanatok, amikor mindenki izgatott, vajon mit fogunk csinálni az itt szerzett tapasztalatokkal?

Nos, a következő munkánk a színkör megrajzolása, ami nagyon fontos, hiszen tudnunk kell milyen szín mivel keverhető és mivel nem. Gondolom senki sem szeretné a félig kész mandaláját kidobni, mert az a két szín amit összekevert szürkét adott ki a selymen!
Aki részt vett színes rajzolás vagy festés tanfolyamon, az is fog újat hallani, hiszen a selyemfesték más mint a többi festék!

Ezzel viszont gyorsan végzünk, hogy minél előbb elkészíthessük első selyemkendőnket, amit este természetesen haza is vihetünk!

 

Selyemfestés tanfolyam - Csomagolópapír vagy más néven "Gyűrt" technika  

Mielőtt bárki azt kérdezné, "... hogy kerül a csomagolópapír az asztalra!" annak elmondom, hogy, bizony ezzel a technikával nem csak gyönyörű kendőket lehet készíteni, hanem még további technikák alkalmazásával (haladó színt) boltban árulható kendőt alkothatunk!!!


     

 

Még nem fordult elő, hogy ez a technika valakinek ne sikerült volna!

Miközben a kendőjét mindenki boldogan szárítgatja, eszébe sem jut a reggeli bizonytalanság, hiszen mindenki láthatja EZ JÓL SIKERÜLT!
Az élénk selyemfestékek sajátja, hogy hihetetlen színösszetételeket lehet velük kikeverni.  Szárítás és fixálás után pedig már készen is van, lehet hordani, vagy el lehet ajándékozni!

Ha valaki ezen a ponton úgy gondolta, hogy a színek kavalkádját nem lehet tovább fokozni óriásit téved!

Hiszen itt a ...  !

Selyemfestés tanfolyam - Csepegtetős technika!  

Ezt bizony szó szerint kell érteni! Festéket csepegtetünk a selyemre, de nem akármilyen módon!
Tessék csak nézni!

 

     

 

Persze egy kis só is jöhet, de az eredményt csak másnap láthatjuk! Hagyjuk a festéket a selymen "dolgozni".
A másnapi találkozás művűnkkel nem kis meglepetést fog okozni! (Volt már aki nem ismerte meg másnap a saját kendőjét).

A selyemfestés tanfolyam első napja ezzel be is fejeződött. Délután 16-17 óra lehet, attól függően milyen ügyesek voltunk!

Kicsit fáradt lesz mindenki, de valami ... jó is történt ma, ebben biztos vagyok! És abban is, hogy senkit sem kell altatni otthon, menni fog az gyógyszerek nélkül is!

Selyemfestés tanfolyam 2. nap - reggel 9.00

A második nap reggelén általában mindenki pontosan jelenik meg, mert a selyemfestés tanfolyam minden résztvevője tudja, kihívások várnak rá, aminek mindenki meg szeretne felelni.

Aki úgy gondolta az első nap után, hogy sok meglepetés már nem érheti, az bizony meg fog lepődni!
A selyemfestés tanfolyam második napja ugyanannyi meglepetést tartogat, mint az első, sőt az előző napon tanultak minden eleme szükségeltetik majd!
Nézzük is mindjárt az elsőt ...

Selyemfestés tanfolyam - Vizes technika!

A vizes technika egyszerű, de annál fontosabb selyemfestési mód, mert azon túl, hogy egy szép képet készíthetünk, megtanulhatjuk általa, hogy a vízzel miként kell bánni, a festék vizes selymen hogyan viselkedik!

 

     

 

Itt bátor kézmozdulatokra van szükség, ha pedig ott folyt össze két szín ahol nem kellett volna, akkor bizony már nehéz korrigálni vagy egyáltalán nem is lehet.
Aki ügyes volt, annak még marad ideje, hogy kontúrozóval mintát is vigyen fel a képre tovább díszítve azt.

Selyemfestés tanfolyam - 3D technika!

A gyűrt vizes selyemre csepegtetéssel, ecsettel festéket viszünk fel, majd száradás után keretezhetjük is!

Ez idáig egyszerűnek tűnik, de emlékeznünk kell a színelméleten tanultakra, valamint a sóval is csak óvatosan bánjunk.
A 3D hatást azzal érjük el, hogy a festék száradás után megtartja a gyűréskor felvett mintát.
 

 

  

Selyemfestés tanfolyam - Mandala!

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amit mindenki várt, a MANDALA készítéséhez!
Sokaknak a selyemfestésről a mandala jut az eszébe, nem is minden ok nélkül! A selyemfestés eszköztára mintha csak a mandala festéséhez lett volna kitalálva (talán így is van), de tudni kell, hogy szép mandalát készíteni bizony nem könnyű feladat. A tanfolyamon a technika elsajátítására törekszünk, mert minden ami még hozzá tartozik, már jön magától. A mandala nem csak egy esztétikai élmény, hanem (akár vallási) jelentősége is van a használt formáknak és színeknek.
 

 

A mandalakészítéshez szinte valamennyi eddig tanult technikára szükségünk van, mégpedig jól begyakorolt technikákra. A mandalafestésből egész napos haladó tanfolyam is indul, de csak azoknak, akik az alaptanfolyam technikáit már jól tudják (pl. "Selyem Szerda")!

Selyemfestés tanfolyam - Akvarell!

A második nap végén akvarellt is festünk (amiből szintén indul haladó tanfolyam is).
Az akvarell még a selyemfestészeten belül is külön művészeti irányt képvisel. Vannak akik csak akvarellt festenek a többi selyemfestés ágazatot nem is gyakorolják.

Hogy, miért van ez?

Talán, mert az akvarell önmagában is képes művészeti igények teljes arzenálját kielégíteni, nem hagy hiányérzetet, és technikailag is nehéz műfaj.
... és történetesen az én kedvenc műfajom is!


 

 

   


Ha ilyen nehéz, mit keres a kezdő tanfolyam tematikájában?
A második nap végére minden résztvevő birtokában lesz annak a kézügyességnek, technikai tudásnak, ami ahhoz kell, hogy elkészítse első akvarellképét.


Az itt látható képek mind a 2011. januári tanfolyamon készültek és a résztvevők munkái!

Ha sikerült felkeltenem az érdeklődésedet kérlek, jelentkezz tanfolyamaink egyikére!


Jelentkezés a selyemfestés tanfolyamra itt 
"Selyem - Szerda" tanfolyamról bővebben  
 

 

  
Üdülési Csekk 

 

AJÁNDÉKUTALVÁNY

Selyemfestés Ajándékutalvány

 

A részletekért kattints!

selyemfestés

 

www.selyemfesto.hu - indafotó

 

 

 

Mihucz Jánosné

"Kiváló! Az alapanyagok kiválóak, az oktatás hangulatos, alapos, amely nagy rutinnal és szakértelemmel párosul”
 

Kiss Mária, tanítónő

„SZUPER! Nagyon sokat tanultam, amit később használni tudok majd.”
 

Kovács Éva

„A színek iránti érzékenységgel könnyen lehet bánni, új világot nyit meg a selyemfestés. Érdekes technikákat sajátítottam el. „
 

Szilárdi Edina

"Csodálatos új dolgokkal ismerkedtem meg,nagyon nagy élményben volt részem és minden technikát használni fogok. Szuper volt az előadó is! Köszönöm Neki!"
 

Fazekasné Huszár Rita

„Nagyon elégedett voltam. Egy összeszedett, jól felépített oktatás volt. Várakozásaimat felülmúlta!”
 

Szél Johanna, rajztanárnő

„Nagyon sokat tanultam.pl.: színtapasz-talattal gazdagodtam, megtanultam kontúrozni „